Forever


Nu åker jag på nya äventyr i några dagar till min finaste, Jenny.
Jag planerar en minst 8 timmars lång bussresa, jag ringer er då jag har nått min gräns av slitenhet, ungefär då jag börjar fundera på att döpa om mitt namn till sunken, eller bussåkarn med de illaluktande aromerna - hjälp?! haha.

Sing along, hoppas ni får en toppen helg! Puss.





Kommentarer
Sofia

Jo, hur var det för dig - hade du någon utbildning/kurs inom turism innan du sökte?

Jag läste estetisk musik på gymnasiet och mina enda färdigheter inom turismen var väl att jag tyckte om att resa.. ;)

När jag gick ut gymnasiet så jobbade jag som sångpedagog, på teknisk support, på statoil, som simskolelärare och även på hotell.

Jag skaffade egen lägenhet och jobbade på, men kände att jag inte riktigt trivdes med den svenska vardagen. Jag kikade på lite utbildningar utomlands och liknande, men kände heller inte att jag ville plugga. Så fann jag en guideskola med STS som jag sökte till och blev antagen. Efter det hade de brist på jobb inför sommaren. Jag ville jobba som vandringsguide i Alperna, men då det inte fanns platser så frågade de om jag ville komma som skidguide till vintern, och det var inte riktigt min grej.

Så jag sökte istället till ett annat, större reseföretag och blev kallad till intervju. Efter det tog det väldigt kort tid innan jag var på plats och redo att köra igång! Det är oftast krav på att du ska ha någon typ av "utbildning", så som en turismutbildning eller en guideskola/kurs. Många som jag känner har dock blivit antagna ändå och sedan fått gå en liten utbildning på plats. Huvudsaken är att man verkligen vet vad man vill!



Har du några språk utöver Svenskan & Engelskan som du hade i bagaget? Eller skaffade du alltsammans efter du blev antagen ?

Jag pratar en del spanska, men huvudsakligen är det viktigast att kunna engelska. Självklart är det meriterande och väldigt bra för din egen del om du talar något annat språk (huvudsakligen spanska, då vi har många resmål till spansktalande länder).

I vårt företag jobbar, förutom svenskar, både norrmän och danskar. Jag hade aldrig mött en dansktalande person innan jag kom in i företaget, men lärde mig också det väldigt snabbt.



Och ja, har du några speciella tips på något viktigt som är värt att poängtera för dem i ansökan? Eftersom jag är en person som är villig att ta stess, och flytta på mig på olika ställen är jag lite rädd för att det kanske kan brista på något annat håll ( du vet, en vanlig svensk som inte vågar tro på sig själv för mycket, haha) men det vore fint att veta (:



Det viktigaste är viljan och motivationen. Har man det så kommer ofta en ny typ av självsäkerhet när man väl fått in en fot i vad det handlar om. När man kommer som ny är det väldigt mycket att lära sig i början. Tänk dig själv - det kommer turister till ett ställe som du är guide/reseledare på och de förväntar sig att du ska kunna svaret på precis ALLT. Man måste våga ge sig ut på egen hand, ta reda på svar till frågor ingen ännu undrat över.

Det är mycket jobb och mycket slit, men det är så värt det! Viktigt är också att kunna anpassa sig till andra människor, att våga göra fel och att verkligen tro på sig själv. När man kastar sig ut i detta hav är det viktigt att man är mentalt stabil, klarar av att lämna det trygga sverige, sin familj och sina vänner. Tro på dig själv, tyck om dig själv och sök nya äventyr så blir du perfekt för jobbet!



Jag är så glad för allt du har tid att svara på, take care!

Absolut inga problem, jag älskar att få dela med mig av de frågor och funderingar jag själv hade, så funderar du över något mer är du varmt välkommen att skriva tillbaka!

Ha det bra!

2011-04-02 @ 19:13:18
URL: http://norran.se/bloggar/reseledaren


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

oxx

Always one foot on the ground

RSS 2.0