Up in the air

Igårkväll tog vi plats i biosalongen. Ingen speciell åsikt om vilken film som skulle ses. Många nyheter finns, vi valde Avatar. En gammal bevarad salong i mitten på drottninggatan, med statyer vid scenkanten och parkett platser. En lång film, mer än två timmar. Ja. Det känns att stolarna har några år på nacken.

Inga förhoppningar om filmen sen tidigare. Inga förstorade förväntningar. Bara tankarna för stunden. Det var utan tvekan årets bästa filmupplevelser. Den borde ses. Av alla.

 

Caught in the middle

Tillbaka från ett kort och intensivt besök i Vilhelmina. Jag lär antagligen ha gått upp 10 kilo under veckans gång av den urgoda maten och lyssnat till mina fina vänners liv och berättelser sedan jag såg dom sist, vilket var en skrämmande lång stund sen. Blivit grattad av underbara på alla dess vis, och blivit bortskämd i mängder av klappar. Kramat om min familj en extra lång stund, och njutit av att se deras ansikten. Stockholm välkomnar mig med en bekant på flyget och en väska med övervikt. Nu ska jag landa och andas en stund.

Are we going to make love or not ?

Nu är allting färdigpackat, typ, det här är värre än att resa utomlands.


Om det är någon som har planerat att sno mitt bagage imorgon vid flygplatsen kan jag vara en hederlig människa och säga att ni ska sikta in er på den röda väskan med svart band som ser ut att spricka, det är den som innehåller alla julklapparna. Ja, förutom dom tolv andra som inte rymdes, dom ligger i min andra väska. Men vi kan säga ett av två, ni får en väska och jag behåller den andra. God jul på er liksom .

Years since it´s been gone

Igår var det julbord med jobbet.
Efter att jag laddat min tallrik med hummer, sjötunga, bläckfisk och sushi beslöt jag för att döpa om det hela till bara mysigheter på en japansk restaurang i gamla stan.
Det blev utgång för en del, men jag drack lättöl och ramlösa och siktade in mig på jobbet dagen efter, fin känsla.

Det fanns även Tatami-rum att hyra. Jag blev sugen. Vem är villig att dela med mig ? Sitta på kuddar och vid låga bord, alldeles sådär lagomt så vi får blodstopp i benen, vår vighet i benen tar ut sin rätt och vi antagligen spiller mat i knäna för att chop-sticksen är dödsdömda att lyckas äta med ? 

 



 

Bild lånad av ; shogun.nu

May it be

Imorse när jag vaknade stod termometern på fem minus grader. Jag hoppade i taket.
Jag ville måla ett kryss i taket för den delen också, därför det är tydligen inte på något vänster vanligt att det är så "kallt" här i stockholm vid den här tiden, det lär bara finnas en förklaring - gud, är det verkligen så att du har möjligtvis hört mina böner om att jag skulle gå in i väggen om jag inte kunde skrapa rutorna och fånga snöflingorna på tungan när julaftonsmorgon uppenbarade sig? Det ser så ut.

Jag känner att jag kommer bli bortskämd med temperaturen här nere. Jag kommer vara den fjantiga stockholms bon som kommer hem över jul och undra varför jag inte kan gå med mina klackar ute och kort kjol på kvällspromenaden.

 - Pappa, hjälp me! He ä nått blött å kallt i skoern mine, make it stop!
- Ta´t lugnt barn, det är det som kallas snö!

Ja. Precis så kommer det att låta.

Eller som Sven-Erik skulle ha sagt, stockholms fjolla!

Polaris

Igår bakade jag en kaka som är en av dom godaste som finns, och ett stort plustecken är att den räcker i oändlighet, nämligen after eight kaka.
Jag såg ett special pris på efter eight, och då tänker kanske dödliga vanliga människor att det borde man köpa och bunkra upp för julen för ingen kan ju säga nej till after eight och det är alltid fint att ha till hands. Men jag tänker, att nu banne mig ska jag ta tillfället i akt och bunkra upp med lite extra fett inför julen, vem vet - det kanske blir lite mat i år?

Ingredienser :

200 g mörk choklad
200 g smör eller margarin
3 ägg
2 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl

Chokladglasyren ;

25 g margarin eller smör
1 dl vispgrädde
20 plattor after eight plattor ( ja, jag proppar ned ungefär så mycket som jag tycker känns bra, minst 27! )

1. Ugnen ska vara på 175 grader
2. Smörj en form, med en löstagbar kant.
3. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med matfettet i en kastrull på svag värme. Rör om då och då.
4. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner mjölet i äggsmeten. Tillsätt den smälta chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad.
6. Låt kakan svalna något innan kanten på formen lossas. Låt kakan bli kall.
7. Blanda matfett, grädde och after eight till chokladglasyren i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande.
8. Bred glasyren jämnt över kakan och låt den stelna i kylskåp.

Tadda!

Baby take me in

Nu har det börjat. Snö kaoset här i stockholm. Jag njuter när jag får snöflingorna i ansiktet eller får de små som klistrar sig fast i håret . När jag sätter mig i bilen på torsdag morgon kommer jag köra lite försiktigare än vad jag gjort dom tidigare månaderna, och det märks att snövädret redan gjort sin rätt. Eller rätt och rätt men det märks att snön har kommit till huvudstaden.


I artikeln  om snökasoet står det att trafiken oftast brukar påverkas när första snön kommer, ett antal olyckor har redan skett. Jag stötte på en man som ramlat på vägen och skadat sig när han cyklade första dagen snön kom, en annan man hade redan ringt ambulansen när jag kom dit men antingen så är det dom som är lite modigare än jag skulle ha varit och ändå testar att cykla när snön har lagt sig eller så är det en mindre klok chansning. Jag vet att om jag skulle sätta mig på en cykel under vintern skulle jag garanterat ramla och antagligen slå ihjäl mig, mer eller mindre. Det blir halt. 


Artikeln;
http://www.aftonbladet.se/vader/article6291627.ab

Melodies and Desires

Jag läste en artikel om att den godaste pepparkakssorten under året blev Nyåkers som representeras av Västerbotten. 600 personer hade under en dag testade ett antal pepparkakor som varit uppdelade i små bitar så att människorna inte skulle känna igen dom, härlig liten idé.

Jätte fint. Verkligen. Allting hade skett på Gallerian här i stockholm, så min fråga till mig själv är bara ; hur i rackarns kunde jag missat ett sådant tillfälle, smaka massvis med pepparkakor gratis ??! 


Årets vinnare av bästa pepparkakan; http://vk.se/Article.jsp?article=318374

The city is at war

Jag lät en trevlig frisör på hair solution klippa i mitt hår idag, det märks inte särskilt mycket ( dels för att all snö gjorde mig som en blöt tvättbjörn såfort jag tog ett steg utanför salongen) , men det känns att det slitna är borta vilket är det bästa. Jag gör som sofia sa, drar handen genom håret och jag känner att att allt slitet är borta och det är en fin känsla det.

När jag vandrade förbi observatorielunden såg jag en hel dagisklass som åkte pulka och skrana i backen, kan ni tänka er hur mycket snö som har landat på backen om vi jämför med dom senaste 6 månaderna ? Jag var så nära att springa fram och rycka åt mig en pulka och göra ett glädjeåk!

"Titta där är Jennifer och kapar en pulka! "  som Anna troligvis skulle ha sagt, vilket fint ögonblick det hade varit!

I´m only going to break your heart


Om jag fick bestämma skulle jag önska mig allt som finns i body butters lager, det behöver inte vara på ett rättvist sätt. Ni får stjäla, byta, kidnappa dom som uppfinner lukterna eller bryta er in på lagret och ta det ni tycker känns lämpligt. Jag lovar att betala er dyrt, en kaka eller så.

Eller vad säger du tomten? ( mamma ) du vet ändå att du är illa tvingad att ge mig något ( mamma ! ) eftersom jag har varit snällheten själv i år, ( johodu, mamma )













Bilder ; bodyshop.com

I´m electric

Jag är uppe med tuppen, alldeles för tidigt för den delen också eftersom jag glömt att ställa tillbaka klockan, men frukost i en timme extra är aldrig dåligt, kanske lite fel prioriterat, på eftermiddagen kändes det som om sömnen skulle funnits längst upp på min lista. Det var lucia, men jag glömde totalt bort att slå på tvn och få lite julstämning.
Tur att reprisen finns för oss som dels är sjusovare, och vi som är uppe men totalt glömmer bort att söndag den 13:e december knackar på dörren.

Vi bjöd över ett par trevliga människor på glöggmys. Jag är inte särskilt förtjust i glögg, men jag börjar bli sakta men säkert. Istället för en saftig god kaka som tilltugg gjorde vi hederliga våfflor och skar upp de små hjärtformade bitarna och åt för glada livet, om vi åtminstone tittar hur det gick för mitt lag.

En vecka kvar, sen ska jag dricka glögg i min egen soffa.

Received

Mottaget klockan 06.23

" Med endast tolv dagar kvar tills vi henne skåda, längtar vi efter att i glasen få skåla. Snart fyller hon år och då ska vi fira och på dansgolvet lira, hon är en stjärna av sitt slag och saknad var dag! "

Är det inte hjärtskärande så vet jag inte vad, det kunde inte finnas ett bättre sätt att börja morgonen med. Jag säger bara, FYLL DU GLASE MITT, ÄR JAG HEMMA PÅ TVÅ RÖA OCH MED PÅ ALLT !

( och puss och tack sötaste, det är precis sådant där fint en människa behöver få höra )

I see a man

IDAG av alla dagar är det tillåtet att vara lite extra glad, det var på vippen att jag gjorde mig ett glädjeskutt som skalle Per skulle ha gjort, för idag kom det riktig hederlig snö. Det landade inte på backen och blev ett fint snötäcke men det har hållit på en bra stund nu, och ja  - det förväntas komma mer! Fram med skidor och stavar säger jag bara!

På tal om skalle per, ronja rövardotter är en rackarns fin film så därför blev jag sittandes med att titta igenom klipp från filmen, lovely. Dessutom tror jag det bara är jag som är sen att inse ( tack vare min fina anna ) att Tommy Körberg är med i filmen, men några år senare än alla andra skadar inte, hursom borde man förstått det , han sjunger en aning bättre än dom andra.

Cut it back

Har nyligen kommit tillbaka från ett rätt så sent spinningpass, tog emot maten med öppna armar och nu välkomnar jag mer än gärna rumpträningsvärken imorgon, come to mama!

Förövrigt blir det julbord med jobbet nästa vecka, på en japansk restaurang i gamla stan, det kommer bli mer än spännande att prova på. Hur ser ett japanskt julbord ut egentligen, sushi med köttbullar ? Nej nu ska vi öppna sinnet för mat once for all.

Black moon

Hört i kön.

- Jajustja, och så skulle jag vilja ha saffran, två paket.

HAHA, tänkte jag som undrade starkt om personen i fråga hade någon aning om vilka snuskigt höga priser saffran har i år, eller ja, dyraRE än vad det vanligtvis brukar vara.

Personen betalar och ställer sig och undersöker kvittot ; - men fyfan, 35 spänn STYCK, bara för lite saffran!

Då kände jag hur lugnet spred sig över min kropp, tur, det är inte bara jag och anna som rasat över saffrans priset i år,vi är normala! Hörde du det anna ? vi är inte ensamma, och alldeles alldeles normala!

Two beds and a coffee machine

Två tända ljus och en mysig morgonfrukost, andra advent stod på vårt schema och vi hade planer för hela dagen. Skansen har årligen en julmarknad som ingen av oss tidigare besökt, vilket vi gladerligen ändrade på.
Vi satte på oss dom stora vita halsdukarna och satte fart. Människor gick omkring i gammeldags kläder och apotek, bagerier och bokbindningshus var gjorda så att det kändes som om vi gick rakt in i en saga, vetelängder och toppsocker är bara några av dom underligt roliga sakerna att titta på.

Dagen var perfekt i alla hörn, julklappar blev köpta, stekt strömming slank ned och allting delades med den finaste Anna. Om ni inte tidigare varit där, kom ned till mig så går vi dit, jag klagar inte över att bli stammis på ett sådant fint ställe.

Ett stort plus i kanten för skansen säger jag.


































Under the skin

För några helger sedan bestämde jag mig för att innerligt och ärligt älska djurgården och all dess mysighet. Tre fina flickor vandrade omkring i lite duggregn för att hitta drömmarnas palats med ekologiska sylter och inlagda frukter, värma händerna vid en öppen brasa och förtära den mest utsökta chokladkakan på ett café med inbjudande trappsteg och ljus omkring sig. På söndag gör vi om det igen, fast förhoppningsvis hittar vi mer undangömda guldgruvor.

Nu är väskan packad, imorgon tar vi den tappra ädla bilen till Uppsala efter jobbet och öppnar våra sinnen för allt som en ledig helg ska vara. Då ska vi mata våra huvud med nya fina intryck, tacka gudarna för det.
























Overview

En rykande varm soppa fick ge mig lite värme efter den kyliga promenaden från jobbet. Vinter.
Det bildas äntligen rök när munnen öppnas, nästan ingen ger sig ut från dörren utan vantar och bilrutorna var tvugna att bli skrapade idag, nu börjar det likna något jag gillar, vintern har börjat kika fram, långsamt men nog för att ge åtminstone mig hopp, glädje.

Gårdagen bestod av mysiga röda soffor med ett välsmakat te, persika och vanilj, och fönster som vette ut mot stockholms största gata, allting tillsammans med mitt fina sällskap Moa. Hon fick mig att släppa mina tankar om ett antal beslut och bara dela med mig och ta del av hennes situation, alldels lagomt mysigt.
På med väskan, som innehöll kläder för en natt, somnade sedan tryggt bredvid Anna. Allting så fasligt fint för en torsdag.  

You need to find a way



" Allting i livet är alltid så mycket roligare om man får dela det med någon man tycker om "










Pick up the children

Vi ( min trygga famn vid namn Anna ) har nog nu bräckat allt som har med knäck att göra, den längsta knäckkokningen i världhistorien begav vi oss in på under kvällskvisten. Vid midnatt var nästan över en liter knäck placerade i fina formar och vi hade fått i oss en lagom mängd så att sockerruset tog sina höjder och vi avslutade med pistvakt i all sin glans, och charm, det är en klass för sig själv i högsta grad. Och förutom anna så är det nog det mesta till norrländska som jag får höra under dom månader jag är borta, kan vi säga att det räddar hemlängtan lite måntro?

Nu ska jag ut och vandra i staden som har fått sig ett kyltäcke under morgonen. Det är min lediga dag och jag tänker göra min träningsrunda inuti butikerna, en liten tjuvstart på julklappshandeln kan vi säga.

How did you make it so far?

En promenad från jobbet hem, den bästa biten var att passera fridhemsplan och titta på all rörelse och allt ljus som skiner överallt. För att öka på julkänslorna en gnutta vad gud god idag,  det snöade minsann, snööö, tänk er äkta riktig snö! Den varade i någon minut, och sedan såg jag inte skymten av den igen. Lycka som varar i några sekunder eller inte, lycka säger jag.

Jag ska bege mig senare mot kvällen till min fina vän som har kommit hem från Vilhelmina, som förhoppningsvis har massvis med fina saker att berätta om årets skyltsöndag som jag missade och allt annat mys hon haft för sig, vi har bestämt oss för att ge oss på att göra knäck, hallelujah!

oxx

Always one foot on the ground

RSS 2.0